Lokaal Almelo Samen (LAS) blokkeert verk…

[ad_1]
Lokaal Almelo Samen (LAS) blokkeert verkoop Kolkschool

12 september jl. behandelde de gemeenteraad het voorstel van B&W om de Kolkschool met de daarnaast gelegen 24 parkeerplaatsen te verkopen voor 320.000 euro. Lokaal Almelo Samen (LAS) heeft tegen dit voorstel gestemd. De redenen hiervan zullen wij hieronder uiteen zetten.

Na bestudering van het raadsvoorstel en de bijgaande stukken bleek dat de verkoopprijs veel te laag was en dat er heel veel informatie ontbrak om een goed besluit te kunnen nemen.

Ten eerste zetten wij hele grote vraagtekens bij de taxatie die is verricht door de taxateur. Het gevoel bleef ons maar bekruipen dat de makelaar en de projectontwikkelaar op de achtergrond een dealtje hadden gesloten en de gemeente Almelo knollen voor citroenen zaten te verkopen.
Een pand in de binnenstad met een vloeroppervlakte van 1600m2 en een inhoud van 6700m3. Getaxeerd op € 320.000,- excl. de 24 parkeerplaatsen aan de Noordzijde. Daar kun je dus inderdaad grote vraagtekens bij zetten. Misschien is het verstandig dat de Gemeente Almelo het pand eens laat taxeren door een onafhankelijk deskundige die geen banden in Almelo heeft.

Schijnbaar was dit voor de Gemeente Almelo nog niet goedkoop genoeg. Nee, er werden nog heel wat extra ‘cadeautjes’ weggegeven aan de projectontwikkelaar. De volgende kosten moesten in mindering gebracht worden op het bod, namelijk de plankosten á € 35.000, onderzoek eventuele bodemvervuiling, onderzoek eventuele aanwezigheid van asbest en oh ja… bijna vergeten, de 24 parkeerplaatsen aan de noordzijde werd ook even in de deal betrokken. Gratis en voor niets. (parkeerplaatsen zijn in het verleden verkocht tussen de 10.000 en 12.500 per stuk) Wethouder Langius had het over een ‘goede deal’! Yeah right en 5 december komt Sinterklaas weer langs. Tevens werd er met geen woord gesproken over de inkomstenderving wat betreft parkeerinkomsten van de 24 parkeerplaatsen die zouden verdwijnen. Hoezo goede deal?

Verder is de raad heel veel belangrijke informatie onthouden door het College. Er werd ons immers gevraagd geen bedenkingen te hebben tegen de verkoop. Denk hierbij aan inzage voorlopig koopcontract, uiterste realisatiedatum, etc…

Wat ons nog meer opviel is dat het pand nooit openbaar in de verkoop is gezet, maar dat er is geprobeerd in een achterkamertje een deal te sluiten met een projectontwikkelaar. Wat dit Almelo heeft gebracht is iedereen wel duidelijk. Dit soort dealtjes hebben Almelo in het verleden zeer veel geld gekost. Schijnbaar zitten bepaalde mensen in het stadhuis nog vastgeroest in oude denkwijzen. Het is anno 2017, zet gewoon dat pand openbaar te koop met een bodemprijs en dan kan het pand naar diegene die het hoogste bod heeft uitgebracht.

Echter, overdracht mag niet eerder plaatsvinden voordat er een nieuw onderkomen is gevonden voor Paco Plumtrek en ATIB die al jarenlang gebruik maakt van de ruimtes in de Kolkschool.

Gelukkig was een meerderheid van de gemeenteraad tegen deze ‘topdeal’ en heeft het raadsvoorstel van tafel geveegd.
Het College van B&W kan nu opnieuw op zoek naar belanghebbenden, maar dan wel tegen betere voorwaarden.

Wordt vervolgd.


[ad_2]